preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

Outdoor Education – Nature as a Fantastic Classroom;  Brokind, Švedska, 18. – 23.kolovoza 2019.

Kao posljednja u niz učiteljica II. OŠ Vrbovec uključenih u Erasmus +  projekt Sense IT sudjelovala sam u edukaciji o izvanučioničkom učenju i podučavanju koju je u blizini švedskog grada Linköpinga organizirao „OutdoorEd“ i bila jedna od dvadeset i petero polaznika tečaja koji su ovdje došli iz gotovo svih krajeva svijeta (osim Europe, polaznici su bili iz Sjeverne Amerike i Australije).

 

Kao što i sam naziv tečaja govori, pažnja je bila usmjerena na održavanje svih oblika nastave u prirodi. Polaznici su tako, tijekom dana, u svim vremenskim prilikama (kišnom, oblačnom, vjetrovitom, …) sudjelovali u aktivnostima koje se mogu provoditi u okvirima redovne nastave svih nastavnih predmeta u osnovnoj i srednjoj školi u prirodi s minimalnim rekvizitima. Određene je aktivnosti, moguće provoditi i u zatvorenim prostorima. Osim praktičnoga dijela, tečaj je obuhvaćao i teorijske dijelove koji su se ispreplitali s praksom, što ovaj tečaj čini posebnim i zanimljivim.

  

Medij poučavanja je ovdje bio okoliš, a od polaznika se tražila određena maštovitost i kreativnost te uočavanje i zapažanje promjena u prirodi, njezino ''iskorištavanje'' u skladu sa zakonom i zakonitostima njezina očuvanja, čime se razvijaju osobne i socijalne vještine polaznika. Naravno, polaznici su kroz međukulturalnu razmjenu i aktivnosti u prirodi dijelili svoja iskustva i unapređivali svoje stručne kompetencije. S obzirom da je tečaj bio usmjeren i  na senzorno (npr. uključivanjem svih osjeta, rad rukama i sl.) te iskustveno učenje kroz brojne aktivnosti (pripremanje hrane u prirodi, plivanje, veslanje, branje jestivih gljiva, sviranjem prirodnim materijalima, igre zbrajanja i oduzimanja, ples i dr.) u različitim okolišima i okolnostima (spilja, jezero, šuma, livada itd.) s osvještavanjem njihovoga utjecaja na zdravlje.

  

Premda je teško opisati sve praktične vještine stečene ovdje, polaznike seminara posebno su se dojmile one povezane s motiviranjem učenika za određeni zadatak (npr. stvaranjem određene priče), izvođenje aktivnosti u krugu (igre povjerenja, ponavljanja i sl.), oblikovanje drvenih predmeta (brušenje i ''paljenje'' drveta – pisanje vlastitoga imena), istraživanje prirodnih oblika (spuštanje u spilje, šetnja šumom prema uputama), kajakarenje u paru i u većoj skupini (koordinacija, dogovor, suradnja, formacija grupe i sl.) ili pripremanje hrane u prirodi zadovoljavajući higijenske minimume, pri čemu su polaznici razvijali i jezične kompetencije, ali i testirali granice svoje fizičke izdrživosti te poznavanja prirode i njezinih zakonitosti.

Svojevrstan dobitak sudionicima je i praktično, vrlo iscrpno te zanimljivo predavanje prof. dr. sc. Andersa Szczepanskoga o obrazovanju u vanjskim prostorima i o senzornom iskustvu koje je popraćeno izradom slika na platnu ''od lišća''.

Posjet jednoj od švedskih škola u okrugu Kinda, sudionicima je dan uvid u obrazovni sustav, prije svega odnos prema učitelju i njegovom radu (dva ravnatelja u školi od 300-njak učenika, 15-ak učenika u razredu s, uglavnom dvije učiteljice, te potrebnim asistentima, prilagođeni stolovi i stolci itd.) te učenicima koji usvajaju vještine napuštene prije 30-ak godina u hrvatskim školama (obrada drva, šivanje i sl.).

  

Najveća je vrijednost seminara izmjena iskustava (ali i stvaranje novih), te pokazivanje vlastitih aktivnosti i onoga što pojedine škole (uključujući i naše) i obrazovni sustavi iz Europe i svijeta predstavljaju, a potencijalni su oblik nove suradnje kao i stvaranja budućih projekata potaknutih, upravo, Erasmus + razmjenom obrazovnih djelatnika.

 

  

                                                          učiteljica razredne nastave Alojzija Tvorić Kučko

 

 

  ŠKOLSKI JELOVNIK

          VOZNI RED

Skolski Bus

Vozni red 2021./2022.

 


 


 


 

UDŽBENICI I DRUGI OBRAZOVNI MATERIJALI 2021./2022. RAZREDNA NASTAVA - MATIČNA ŠKOLA


UDŽBENICI I DRUGI OBRAZOVNI MATERIJALI  2021./2022. RAZREDNA NASTAVA - PODRUČNE ŠKOLE


UDŽBENICI I DRUGI OBRAZOVNI MATERIJALI  2021./2022. - PREDMETNA NASTAVA


 

 

    Dokumenti za objavu

Pravilnici

Brošure za roditelje

Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Anketa ( 8 pitanja)
Što čitaš u svojem slobodnom vremenu


Koliko dnevno čitaš?


Tko te potiče na čitanje?Kako biraš ono što čitaš?


S kim razgovaraš o pročitanome?Zašto čitaš?


Što misliš o knjigama koje čitaš za lektiru?


Koliko ti i tvoja obitelj imate knjiga kod kuće?

preskoči na navigaciju