preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

IZVJEŠĆE S MOBILNOSTI

Nikolina Čehok

12.-18. svibnja 2019., Helsinki/Finska i Tallinn/Estonija

U sklopu KA 1 projekta Sense IT sudjelovala sam na sedmodnevnoj edukaciji Education in Finland and Estonia – Original Best Practices Benchmarking course koja se od 12. do 18. svibnja 2019. održavala u dva dijela u glavnom gradu Finske, Helsinkiju i glavnom gradu Estonije, Tallinnu.

Organizator tečaja Euneos Finland organizirao je tečaj u obliku obilazaka finskih i estonskih škola te predstavljanje izrade školskih kurikuluma od strane ravnatelja tih škola. Predavači u Finskoj su bili Ilpo Halonen i Petri Ilmonen te u Estoniji James Sunney Quaicoe. Na tečaju su osim mene, sudionika iz Hrvatske, bili sudionici iz Portugala, Španjolske, Njemačke, Poljske, Latvije, Grčke, Turske i Srbije.

  

 

Finska, 1. dan 

Voditelj nas je poveo u razgled grada Helsinkija u svrhu razumijevanja društvenog, kulturnog i povijesnog konteksta grada i zajedničku večeru „Welcome Dinner“

 

Finska, 2. dan

Posjetili smo Vierumaki school,1.-5. razred, gdje nam je učiteljica Jenni Sipola  pokazala primjerima iz nastavnog procesa i primjerima sadržaja u razredima obrazovanje 21. stoljeća , formativno vrednovanje i pripremu učenika za samovrednovanje.

 

Finska, 3. dan

Posjetili smo  Havukoski School, lower secondary school. 6.-9. Razred. Škola je to koja se zbog renovacije privremeno smjestila u bivšem shoping centru tako da ne izgleda impresivno kao prva škola koju smo predstavili. Koristi se 25 različitih jezika jer se nalazi u dijelu grada u koji se, zbog povoljnijeg smještaja, doseljuju mlade ili strane obitelji. Zbog toga im je nastava prilagođena (ti učenici ne koriste dovoljno stručnu i znanstvenu terminologiju da bi mogli pratiti nastavu kao učenici kojima je finski prvi govorni jezik).

Od 4. razreda počinju izborni predmeti koje učenici mogu izabrati i najčešće su to drugi jezici, umjestnički i društveni predmeti. Zanimljivo je da u 7. razredu imaju "home economics" gdje uče kuhati, šivati i ostale praktične kućanske vještine za život. Također od 7. razreda počinju konzultacije o potencijalnom budućem zvanju u obliku pola ili cijelog sata tjedno.Mi smo u Havukoski school mogli posjetiti satove : social studies, crafts, music, finnish, history, mathematics.

U izradu kurikuluma škole uključeni su učitelji, učenici, roditelji i lokalna zajednica. Prije se nacionalni kurikulum donosio savke četiri godine, a sada su uvidjeli da se zbog brzine društvenih promjena treba donositi svake dvije godine kako bi bio efikasan i primjenjiv.

 

Finska, 4. dan

Posjetili smo srednju školu Varia vocational school koja je kao srednja škola dio obveznog obrazovanja u Finskoj. Nismo prisustvovali nastavi, ali smo razgledali u kojim uvjetima rade učenici u strukovnim školama. Nakon razgleda škole brodom smo otputovali u Tallinn na drugi dio naše edukacije.

 

 

Estonija, 5. dan

Posjetili smo školu Tallinna XXI Kool  . Škola je to učenika od 1. do 9. razreda (3+3+3)  i srednja škola 10.-12. razreda. Ravnatelj te škole prestavio nam je školu ,broj učenika, školski kurikulum s naglaskom na posebne predmete u određenim područjima poučavanja( glazba, Engleski jezik, poduzetništvo i robotika, znanost, hum anizam), izborne predmete ponuđene učenicima srednje škole, hobije odnosno slobodne aktivnosti te pobrojao sve vrste raznovrsnih projekata u koje su uključeni učenici njihove škole. U predvorju nas je pjesmom dočekao školski zbor koji je zvučao veličanstveno.

 

 

Kao i većina škola u Etoniji, orjentirani su na IT tehnologiju koju vrlo često i slobodno koriste u radu na nastavi. Zbog toga su slobodno vrijeme, pauzu fokusirali na tjelesne aktivnosti te učenicima na hodnicima nude stijene za penjanje, kutke za opuštanje, podlogu za "igru školice" i sl.. Najveće oduševljenje izazvalo mi je predstavljanje učeničkih kompanija kojima se u školi razvija poduzetništvo i učenike osposobljava za tržište rada razvijajući njihovu inovativnost i kreativnost u osmišljavanju proizvoda.

 

 

 

 

Sljedeća je bila Gustav Adolf Grammar school  koju su uglavnom predstavljali IT Students odnosno IT učenici koji u školi obavljaju veliki dio posla vezanog uz IT tehnologije ( tehnička podrška i korištenje najnovijih tehnologija, osposobljavanje učitelja za korištenje istih, pomoć u radu s učenicima itd..). Ti učenici su uvedeni u nastavni proces kao podrška zbog nedostatka stručnog učiteljskog kadra i zbog povećanja motivacije tih učenika u vlastiti napredak. U ovoj školi je prema kreiranju školskog kurikuluma od strane samih učenika stavljen veliki naglasak na tjelesne aktivnosti za vrijeme pauza te su ćak krov škole osposobili kao heliodrom i kao vanjski prostor u kojem se održava dio nastave. Vrlo su ponosni na robotiku koju su nam predstavljali sami učenici. Skoro svi učenici izvrsno govore engleski jezik, vrlo su opušteni i neposredni u kontaktu s vanjskim osobama.

 

 

 

 

 

Estonija, 6. dan

Posjetili smo Russian Gymnasium , škola u kojoj se više osjeća sustav koji je bliskiji našem obrazovnom sustavu, učenik nije u fokusu procesa i prostor koji se uređuje kontrolirano i skromno.

 

 

 

Nakon razgleda Ruske gimnazije predavanje o estonskom obrazovnom sustavu održao nam je naš voditelj James Sunney Quaicoe

 

Estonija, 7. dan

Zadnji dan našeg usavršavanja razgledali smo grad Tallinn kako bi razumijeli njegov  društveni, kulturni i povijesni kontekst. Grad je prekrasan i čaroban, pun je povijesnih detalja i priča te sam u njemu provela predivne trenutke s kolegama izmijenjujući raznorazna iskustva iz područja obrazovanja i načina života u njihovim zemljama iz kojih dolaze. O govornom usavršavanju engleskog jezika da i ne govorim....neprocijenjivo iskustvo.

 

...i svoje izvješće završavam našom zajedničkom ocjenom našeg stručnog usavršavanja !!!

 

                                                                                  Nikolina Čehok, prof.

 

 

 

 

 

 

 

 

  ŠKOLSKI JELOVNIK

          VOZNI RED

Skolski Bus

Vozni red 2021./2022.

 


 


 


 

UDŽBENICI I DRUGI OBRAZOVNI MATERIJALI 2021./2022. RAZREDNA NASTAVA - MATIČNA ŠKOLA


UDŽBENICI I DRUGI OBRAZOVNI MATERIJALI  2021./2022. RAZREDNA NASTAVA - PODRUČNE ŠKOLE


UDŽBENICI I DRUGI OBRAZOVNI MATERIJALI  2021./2022. - PREDMETNA NASTAVA


 

 

    Dokumenti za objavu

Pravilnici

Brošure za roditelje

Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Anketa ( 8 pitanja)
Što čitaš u svojem slobodnom vremenu


Koliko dnevno čitaš?


Tko te potiče na čitanje?Kako biraš ono što čitaš?


S kim razgovaraš o pročitanome?Zašto čitaš?


Što misliš o knjigama koje čitaš za lektiru?


Koliko ti i tvoja obitelj imate knjiga kod kuće?

preskoči na navigaciju